duminică, 12 iulie 2009

Ce nu stim despre....curiozitati ale lumii inconjuratoare

1. Daca v-ati intrebat vreodata care este cel mai lung nume geografic, ei bine acum aveti sansa sa aflati. Acesta este "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu” (doar 85 de litere!), fiind numele unui deal din Noua Zeelanda, traducerea fiind "locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care aluneca pe versanti, se catara si inghitea munti, cunoscut ca mancatorul de pamant, ii canta la fluier iubitei sale". Fantastic, nu? De curand, acest cuvant si-a pierdut prioritatea in "cel mai lung cuvant", primul fiind "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit" din Thailanda (traducerea celor 163 de litere este cu adevarat anevoioasa).

2. Singurele tari inconjurate de alta tara sunt San Marino, Lesotho si Vatican.

3. Cel mai lung nume de sat din lume este "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch", fiind situat in Tara Galilor.

4. Cel mai scurt nume a unui loc este ‘Å’, gasindu-se Suedia si Norvegia. ‘Å’ inseamna "rau" in limbile scandinave. Semnele stradale cu numele acest sunt furate foarte des datorita raritatii lor.

5. Hulunbuir din Mongolia este cel mai mare oras din lume, ca si suprafata (263.953 km patrati).

6. Alaska este cel mai la nord, est si vest stat al Americii.

7. Intre 70% si 80% din apa dulce a intregii planete este adunata de catre ghetari.

8. Padurea amazoniana produce cel putin 20% din cantitatea de oxigen din lume

9. Istanbul este singurul oras care se afla pe doua continente.

10. Siberia cuprinde mai mult de 25% din padurile lumii.

11. "The big apple", porecla New York-ului, a fost data de catre muzicienii de jazz in anii '30 care utilizau cuvantul "apple" pentru a denumi orice oras.

0 comentarii:

Chat?!?Posibil...

Sufletul...